Wat is Geweldloze Communicatie ?
Vitaliserend Communiceren is gebaseerd op het model voor Geweldloos Communiceren. Geweldloze Communicatie werd in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Hij droeg bij aan vredesbesprekingen en conflictoplossingen over de gehele wereld. Daarnaast richtte hij het Center for Nonviolent Communication op van waaruit onder andere een wereldwijd netwerk van trainers wordt begeleid.
Basisprincipe van Geweldloze Communicatie
Geweldloze Communicatie helpt ons zodanig contact te maken met onszelf en met de ander dat ons natuurlijk mededogen kan stromen. Het wijst ons hoe we ons op een nieuwe manier kunnen uitdrukken en luisteren, door onze aandacht bewust te richten op vier gebieden:
- wat we waarnemen
- wat we voelen
- wat we nodig hebben
- wat we graag zouden willen om ons leven te verrijken.
Geweldloze Communicatie wil ons intenser naar elkaar laten luisteren, brengen tot een dieper respect en groter inlevingsvermogen (mededogen), en een wederzijds verlangen kweken om vanuit het hart te geven. (Uit de samenvatting van Hoofdstuk 1 van het boek Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg.
********************************************************************
Inzicht Oefening 1
Inzicht
Niemand kan de schoonheid waarvoor hij ontvankelijk is, voor zichzelf houden.
Kahlil Gibran
Oefening
Stap 1 : Wat vond ik vandaag mooi ?
Stap 2 : Hoe voelde ik me hierbij ?
Stap 3 : Welke behoefte vervulde dit ?
Stap 4 : Met wie heb ik dit, hoe, gedeeld ?
Voorbeeld: deze oefening als eerste inzicht mail
Stap 1 : Dit inzicht mailtje en met dit citaat en de plaatjes vind ik mooi Stap 2 : Ik voel me hier trots en vrolijk bij, en ben ook wel benieuwd,
hoe het op jou overkomt … Stap 3 : Dit vervult mijn behoefte aan delen, bijdrage, samen groeien,
verbinding en hopelijk ook erkenning … Stap 4 : Dit deel ik nu ook met jou via deze mail
********************************************************************
0ver Marshall Rosenberg (bron Wikipedia)
Marshall B. Rosenberg (1934) is een Amerikaanse psycholoog en de ontwerper van het model van Geweldloze communicatie (Nonviolent Communication), een wijze van communiceren met jezelf en met anderen, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen. Hij is oprichter van en directeur educatie van het internationale Center for Nonviolent Communication.
Rosenberg werd in 1934 in Ohio geboren. De familie verhuisde naar Detroit (Michigan) in 1943, een week voor het begin van de rassenrellen die zijn latere werk mede inspireerden.
Werkzaamheden
In de vroege jaren '60 leidde Rosenbergs werk voor burgerrechtenactivisten tot de oprichting van het internationaal Centrum voor Geweldloze communicatie.
Hij is lid van de ere-raad van de International Coalition for the Decade, een organisatie die uitdraagt het door de Verenigde Naties uitgeroepen huidig decennium als "International Decade for the Promotion of a Culture of Peace and Non-Violence for the Children of the World" (2001-2010).
Rosenberg heeft voor zijn werk meerdere prijzen ontvangen.
Over de School voor Vitaliserend Communiceren
Alle trainingen en workshop zijn gebaseerd op het model en gedachtegoed van Geweldloze Communicatie (non violent communication).
Door de focus op de praktische toepassing van dit model te combineren met effectieve oefeningen en verdiepende theorieën bereiken we een grote effectiviteit en directe toepasbaarheid van het geleerde in de praktijk.
Alle trainingen worden gegeven door 2 ervaren trainers vanuit het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie, met als voordeel meer aandacht en afwisseling in leerstijlen.
Uitgangspunten
- Alle mensen hebben dezelfde behoeften. Overal op de wereld - los van geslacht, leeftijd, geloof, cultuur, ras – hebben mensen hetzelfde nodig. Zo hebben we bijvoorbeeld allemaal de behoefte aan voedsel, veiligheid, begrip, liefde en creativiteit.
- Gevoelens zijn signalen van (on)vervulde behoeften. Als je je boos voelt, komt dat omdat een bepaalde behoefte onvervuld is. Voel je je blij en opgetogen dat is een bepaalde behoefte wel vervuld.
- Ieder mens kiest zijn eigen strategie om zijn behoeften vervuld te krijgen.
- De intentie van vitaliserend communiceren is om elkaars leven te willen verrijken (en niet om bijvoorbeeld gelijk te willen hebben).
- Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je denkt en voelt. Een ander mens of een gebeurtenis kan de trigger zijn voor bepaalde gedachten en gevoelens. De oorzaak van deze gedachten en gevoelens zijn onvervulde behoeften. Bijvoorbeeld: ‘ik voel me boos omdat ik behoefte heb aan samenwerking’, in plaats van ‘ik voel me boos omdat jij niet meehelpt’.
- Gevoelens die energie geven – ofwel het leven dienen - zijn bijvoorbeeld: blijheid, vreugde, hoopvol enz.. Zij geven zicht op welke behoeftes vervuld zijn.
- Gevoelens die energie kosten – ofwel je van het leven vervreemden zijn bijvoorbeeld: boosheid, schuld, schaamte en depressie. Zij geven zicht op welke behoeftes niet vervuld zijn.